Tips voor starters op de woningmarkt

Bij het kopen van je eerste woning komt een heleboel kijken. Hoewel het voor starters op de huizenmarkt nooit eenvoudig is geweest, is de opgave tegenwoordig extra lastig door de ongekende krapte op de arbeidsmarkt. Om je een handje op weg te helpen, vind je in deze blog een overzicht van dingen waar je rekening mee dient te houden bij de aankoop van je eerste huis. 

Check je financiële situatie

Een groot gedeelte van het kopen van een huis is natuurlijk het financiële gedeelte. Om een goed overzicht van de financiële mogelijkheden te krijgen, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk in het proces een vrijblijvende afspraak te maken bij een hypotheekadviseur. De hoogte van je maximale hypotheek is onder andere afhankelijk van je inkomen en vermogen (en dat van je eventuele partner). Daarnaast zal de hypotheekadviseur je ook een idee geven van hoeveel je maandelijks af moet lossen. Ook zul je moeten bedenken of een annuïteiten- of lineaire hypotheek het meest gunstig is in jouw situatie. 

Zet je wensen op een rijtje

Voordat je op zoek gaat naar een geschikte woning, dien je voor jezelf te bedenken wat je precies wil. Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Wil je een tuin of is een appartement ook oké? In welke regio wil je wonen? Welke voorzieningen wil je graag in de buurt hebben? Wil je gaan voor bestaande bouw, of woon je straks toch liever in een nieuwbouwwoning? Dit zijn allemaal dingen die je na hoort te gaan. Ga ook na of hetgeen wat je wil realistisch is gezien je financiële situatie. Je kunt natuurlijk altijd dromen, maar realistische wensen voorkomen teleurstelling.

Ga op onderzoek uit

Heb je dan eindelijk een leuk huis gevonden? Ga dan eens op onderzoek uit om erachter te komen of de wijk ook geschikt voor je is. Is er een speeltuin voor je kinderen? Is er genoeg groen? Voel je je ‘s avonds veilig op straat? Dit is allemaal belangrijk bij de keuze voor een woning. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *