Wat zijn de werkzaamheden van een verkoopmakelaar?

Een huis verkopen doe je niet vaak en hierdoor is er veel gespecialiseerde kennis voor nodig, bijvoorbeeld van een makelaar. Die weet namelijk hoe een woning vlot en voor een goede prijs te verkocht kan worden en heeft kennis van de lokale huizenmarkt. Maar hoe zien de dagelijkse werkzaamheden van een makelaar er eigenlijk uit? Daarover kan je meer lezen in dit blog. 

Kennismakingsgesprek

Tijdens een kennismakingsgesprek zullen jij en de makelaar elkaar beter leren kennen. De makelaar zal zichzelf kort voorstellen, maar de focus zal vooral liggen op jouw situatie. Voor welk bedrag wil je de woning ongeveer in de markt zetten en is dat een realistische prijs? Hier zal de makelaar van tevoren al onderzoek naar hebben gedaan, bijvoorbeeld door de prijs van vergelijkbare huizen in de buurt te bekijken. Met jullie gezamenlijke kennis zullen jullie samen tot een voorlopige vraagprijs komen. Deze kan later altijd nog aangepast worden, bijvoorbeeld wanneer de animo tegenvalt. 

Bezichtigingen inplannen en begeleiden

Wanneer je woning al enige tijd in de markt staat, is het tijd om potentiële kopers te laten bezichtigen. Vaak is het aan de makelaar om deze bezichtigingen in te plannen en in goede banen te leiden. De makelaar zal geïnteresseerden rondleiden en meer vertellen over het pand. Onder andere details over de de omgeving, bouwtechnische staat en mogelijk onderhoud zullen besproken worden. Ten slotte zullen eventuele vragen zullen door hem of haar beantwoord worden.

Administratief gedeelte

Ten slotte is het aan de makelaar om ook de administratie met betrekking tot het verkopen van je woning in orde te brengen. Dat houdt onder andere in dat hij of zij de verkoopakte opstelt die bij de notaris getekend dient te worden. Hierin staan alle afspraken tussen jou en de koper van de woning en jullie persoonsgegevens vastgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *