Een huis kopen: de voordelen ten opzichte van huren

Wil jij graag uit huis, maar twijfel je of je moet gaan huren of toch nog even door moet sparen zodat je kunt kopen? De keuze tussen een huis kopen of een huis huren kan soms best lastig zijn. In dit artikel neem ik je vooral mee in de voordelen van een huis kopen ten opzichte van een huis huren. Lees snel verder als je hier benieuwd naar bent!

Geld in de stenen

Een veelgehoorde reden voor het kopen van een huis is omdat je dan het geld investeert in de stenen. Bij het huren van het huis betaal je maandelijks een bepaald bedrag aan de eigenaar van de woning. Voor dat bedrag mag jij gebruik maken van het huis, maar het huis is niet echt van jou en het geld zie je dan ook niet meer terug. Wanneer je een huis koopt, dan sluit je veelal een hypotheek af bij een hypotheekverstrekker. Deze hypotheekschuld betaal je door de jaren heen af, waardoor het huis aan het eind van de hypotheek echt van jou is. Verkoop je je huis en wil je bijvoorbeeld een huis kopen in Hoogeveen, dan mag jij de complete hypotheeksom plus de overwaarde gebruiken om een ander huis aan te schaffen.

Je kunt het huis helemaal eigen maken

Een ander voordeel van een huis kopen ten opzichte van huren is dat je je huis helemaal naar eigen smaak kunt inrichten. Natuurlijk kun je dit bij een huurhuis ook, maar dan wel tot op zekere hoogte. Zo moet een huurhuis vaak weer in de originele staat hersteld worden wanneer jij er uit gaat. Hierdoor kun je bijvoorbeeld geen muur doorbreken (tenzij je die later weer terug plaatst). Ook mag je in sommige gevallen bijna niks veranderen in een huurhuis, denk aan de vloer en de muren die in een bepaalde staat moeten blijven. Wanneer dit niet jouw smaak is, dan zul je je woning nooit helemaal naar eigen wens in kunnen richten. Bij een koophuis mag je eigenlijk alles veranderen, maar je hebt wel te maken met de wet- en regelgeving die geldt voor jouw woning. 

Lage hypotheekrentes

Tegenwoordig zijn de hypotheekrentes erg laag, waardoor je maar een klein percentage aan rente betaalt over je lening heen. Hierdoor kun je redelijk voordelig je hypotheek afsluiten. Daarnaast kun je een groot gedeelte van de betaalde rente bij je belastingaangifte terugvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *